Thursday, December 30, 2010

rahsia kejayaan.

بسم الله الرحمن الرحيم




"BERI YANG TERBAIK DALAM APA JUA YANG ANDA LAKUKAN."


















-besenya orang2 yang berjaya akan kata macam tu la.

Wednesday, December 29, 2010

Let see.

بسم الله الرحمن الرحيم


selesai sude..deactivate account fb. nak buat permanent deactivate sbnrnya. semua gara2 cubaan nak dapat anugerah dekan dgn 4 plat for the 1st tym sem ni. ahahaha. confident je bunyi. hehe. I repeat CUBAAN okaay?  mari kta tgk lma mna dia blh btahan tanpa fb and adakah akan mencapai targets??  wish me luck!!


wsalam.




*kun tum khairu ummatin ukhrijat lin nas; "Sesungguhnya kamu adalah umat yang terbaik dikalangan manusia"

Monday, December 27, 2010

another fact of me.

بسم الله الرحمن الرحيم




I don't deserve any women in this world..~ 




you know, I used to think this way when I was a child...up until now..

that's why, kawan perempuan ramai. but none of them are... [you get the point. right?] 

I put border. limitation. in my thinking. even. no matter how much I like her. damn much. he never had another sentence/s after the full stop. in the last paragraph. of an essay. entitle friendship. 

but one day, when I told my mom...dia marah. hehe. katanya, kalau dah jumpa yang baik-baik. apa salahnya and she is ok. 

but still, I keep thinking this way. I know. It is very very-not-positive thinking. but.. I don't know. Just let Allah decide the rest.








gambar hiasan. source: iStockphoto.com










* It always remain as a friend. ^^

Saturday, December 25, 2010

strengthen the basis.

بسم الله الرحمن الرحيم

pergi lah sejauh mana sekali pun, pergi lah ke mana2 sekali pun. akhirnya kita akan kembali kepada Allah jua. sebab tu tiap kali buat silap. tersalah buat keputusan ke. terlalu ikut kan perasaan ke. bila mana kita rasa ada yang tak kena pada diri kita. diri sendiri. last2. kita akan kembali kepada Allah jugak. manusia. memang macam tu. kalau yang masih ada secebis ingatannya pada Allah. kadang2. diri ni. terlalu ikutkan perasaan sangat. selagi Allah tak "sedar" kan. selagi tu lah. sebab tu. bila Dia dah sedarkan. kena cepat2 mintak ampun dengan Dia. cepat2 panjatkan doa untuk Dia. manusia. memang macam tu. sering leka. sering buat silap. bila dah tahu silap. menyesal. mula la tehegeh2 nak cari Allah. mula la baru nak ingat Allah. mula la baru nak kenal Allah. Ingat, setiap perkara. bende basic. kena jage. sembahyang. jangan sesekali tinggal. jangan lewat2 kan. amalan2 lain macam baca al-Quran. berzikir. istighfar banyak2. selawat banyak2. amalan2 yang boleh menambah pahala untuk bekal hari esok di sana. memang. kadangkala tertinggal. kadangkala terlewat. Itu lah kelemahan manusia. masih boleh. cuba memperbaiki. diri sendiri. beruntungnya. macam mana kita lupa pun. tapi Allah tak pernah lupa. tetap sayang. hamba dia. Dia tak rugi apa2. kalau kita tak ingat Dia. tapi. kita yang rugi. rugi kasih sayang Allah. rugi nikmat Allah sebagai orang yang paling Dia sayang. rugi banyak bende. tak tertulis dekat sini. 



only He can guide you to the right path.





at the end you'll see the light.


Firman-Nya: “...(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Surah Ar-Ra’d, ayat 28)




wsalam.

Friday, December 24, 2010

aslama-nafsa-hu.

بسم الله الرحمن الرحيم

huh. sari suntuk hari ni habiskn msa kt libry. menelaah la sgt kn? walhal lpas smayng Jumaat tu bru masuk libry. sbb tym smayng tu mna ada org bkak libry. ada ke? apa2pn alhmdlh la ari ni try pham apa2 yg xphm2 sblm ni. first2 ni kna knal2 dlu tjuk2, apa yg nk dctekn psal subj tu. mcm tu la lbih krg. nk hapal2 nti kemudian. tp sempat jgk la tdo kjap td. haha. mcm mna nta blh tetdo. sbb lapa sgt xmkn apa2 lg kot. mmg la xblh nk fokus. tp smangat nk blaja dlu. silap gak xbwk earphne. rsa cam brinx tbe2 asyk bca, bca, bca. susah sbnrnya nk fokus study ni. tp klau dpt 4plat nti. confirm puas. bebaloi. apa yg kta blaja slama ni senang je sbnrnya. just kna stat dr awl, consistent fokus, last2 byk kn doa. yg part nk consistent fokus ni pyah. usaha kna rajin bapak aa. dah la malas gle rsa. pyah. mmg pyah klau xcuba betul2. lpas study xsberapa td trus blah g cari makan. eh. tak. smayang dlu laa. sbb kuar2 libry je tetbe dh azan asar. alang2 smayang la dlu. msjid pn dkt je dhati. haha. lpas smayng. bru cari mkn. prasaan mmg dh lapa dr pagi lagi. mna tak nya. pagi asyk tdo je. rsa nk beli burger sbnrnya. pastu ada la thu satu kdai kt seblah evoke ni. kdai yg mcm mhal je style dia. tp stakat nk beli burger tu ok lg kot. kdai tu dia style jual mkn yg cam cake2, roti hotdog, pizza, donut2 etc lah. usha pnya usha. burger xde. alang2 dh kt ctu. beli jela apa yg ada. antaranya; donut sbjik, fishball yg satu cucuk tu and satu lg kt bwh ni.


makaroni cheese.


kenyang ke? confirm la tak. nasi jgk bru la kenyang. just saje la tu. nafsu makan. rasa nak beli. ngarut2. donut ngn fishball semua org knal kn. jdnya. xyah gmba la kn. lg pn dh mkn dlu bnde2 tu td. hehe. makaroni ni pn rsa je nk upload. sbb bentuknya nmpak comel. mmg. ska mkn bnde ni. xde la tlalu ska sgt. biasa2 jela kn. tp lebih ska yg my mom buat. biasanya dia akan goreng. sdap. tahap kekenyangan nya tu blh menggantikan nasi jgk la. tp depends jgk atas sesetgh org. ada yg prefer nasi kan, ada yg prefer bnde lain. depends. 

Oh. tp sblm tu. ada nk tunjuk satu lg gmba. yg ni ambik tym tgh mkn kt cafe siddiq. seyes lapa tym tu. trus cari makan. kt cafe sdri ramai org. blah g cafe seblah. 


haha. bdk comel. tetdo atas kusi lpas mkn.


risau gak tkut2 dia tegolek jap g. alang2 comel. snap la sket gmba dia kan. hehe. lpas tu tym nk blah dr cafe ni tnmpak mak dia angkat dia nk g ltk tdo kt tmpt yg lebih selesa la kot. nsb baik mak nmpk dik. klau tak jatuh comel la kt situ. =)










I'Allah. smoga apa yg di usahakan hari ni membuahkan hasil yg diingini di masa dpn. i'Allah. haa. tu jelah kot yg nk bgthu. sbnrnya rsa nk stop blog. tp. tgk la dlu mcm mna. sbbnya. ntah la. xtergamba sbbnya. haha.


wsalam.




*aslama-nafsa-hu bermaksud he submitted himself.

Saturday, December 18, 2010

Patience is the gate of excellence.

بسم الله الرحمن الرحيم

gle malas nk hapdate blog! rasa nk study, study, study je..~ haha. study la sgt kan. sbnrnya bla nk mnulis kna ada feel. td tgh2 on9 facebook lama sangat. feel pn ilang..nanti2 jelah updatenya. dah lupa nak cakap ape. *mmg dia agak pelupa sket. -.-"


gle byk keje dia.










bla tension kna stop skjap, then bru samb blk. jgn jd mcm bdk ni. nk migrain ke ap tu? he3








*you need to be workaholic for future's sake. 

Sunday, December 12, 2010

Effort + du'a.

بسم الله الرحمن الرحيم


Sem baru dah start.


Cookies by sis. =D


I'Allah, I will do my best. =)

Wednesday, December 8, 2010

by Allah we stand still.

 بسم الله الرحمن الرحيم







Ya Allah, Tuhan yang Maha Memiliki Rahsia, Tuhan yang Maha memegang kasih sayang seluruh jiwa kami, Tuhan yang Maha Penentu, Tuhan yang Maha Menyatukan jiwa-jiwa kami, ya Allah, aku merupakan hamba yang lemah, hamba yang tidak mampu mengawal diriku daripada fitrah seorang manusia yang memerlukan teman, memerlukan kekasih, memerlukan suami/isteri, memerlukan keluarga.

    Ya Allah aku tidak mampu menahan diriku daripada terjeremus ke dalam kemaksiatan. Ya Allah, jika masanya telah tiba, jika apa yang aku mohon ini merupakan sesuatu yang terbaik disisiMu ya Allah, terbaik buat agamaku ya Allah, terbaik buat diriku, keluarga dan seluruh mukminin dan mukminat ya Allah, maka aku memohon kepadaMu ya Allah agar aku ditemukan dengan jodoh yang terbaik di sisiMu ya Allah. Setiap yang terbaik di sisiMu ya Allah, pasti terbaik buat diriku ya Allah.

    Namun ya Allah, jika masanya untuk dipertemukan dengan jodohku belum tiba ya Allah, maka ya Allah, aku memohon kepadaMu agar Kau tunjukkan jalan-jalan untuk aku memiliki jodohku ya Allah. Aku memohon agar Kau tunjukkan aku tuntutun-tuntutanMu yang perlu aku lakukan untuk memiliki jodohku ya Allah. Ya Allah, Tuhan yang Maha Memakbulkan doa, Tuhan yang Maha Penentu jodoh, ya Allah jauhilah aku daripada kemaksiatan, jauhilah aku daripada perkara-perkara yang tidak dapat memberikan manafaat, jauhilah aku dariapda perkara-perkara yang Engkau murkai dan perkara-perkara yang menyesatkan diriku ya Allah.

Amin.




by Allah we stand still. =)


*mode: Arashian. staying-up. future.

Sunday, December 5, 2010

Adakah Cinta Akan Berakhir Dengan Perkahwinan?

بسم الله الرحمن الرحيم

Cinta adalah anugerah Allah s.w.t. Cinta boleh membawa kepada kebaikan seperti kebahagiaan, kemanisan, pengorbanan dan ketaatan dan mampu bertukar kepada keburukan seperti kebencian, penyesalan, kecemburuan melampau, pembunuhan dan kemaksiatan. 

Ada yang mengatakan bahawa cinta sangat sinonim dengan remaja. Benarkah zaman remaja masa bermulanya episod cinta dan kecundang kerananya? Jika benar, mungkin kerana zaman ini merupakan proses peralihan dan perubahan ke arah pembentukan kematangan dan berfikiran rasional. Jika benar proses yang dilalui itu, maka terbentuklah kematangan yang sejati. Jika tidak, maka sebaliknya akan berlaku. 

Ada persoalan adakah cinta akan berakhir dengan perkahwinan? Bagi mengenal pasti perkara ini mari kita lihat jenis-jenis cinta: 

Jenis - Jenis Cinta berdasarkan Teori Berbeza
  • Pendapat Psikologis Elaine Hatfield dan rakan - rakannya tentang 2 jenis cinta asas: 
1. Cinta berunsur belas kasihan (compassionate love).
- Cinta bercirikan hormat menghormati, sangkutan, kasih sayang dan mempercayai. Cinta ini selalunya berkembang daripada perasaan saling memahami yang sejati dan menghormati antara satu sama lain. 

2. Cinta berunsur keghairahan (passionate love).
- Cinta bercirikan emosi, tarikan seksual, kebimbangan dan kasih sayang. Jika emosi - emosi ini selaras, maka orang akan merasa gembira. Jika tidak, maka individu akan berdukacita. Ahli psikologi berkenaan mencadangkan bahawa cinta berunsur keghairahan bersifat sementara, selalunya bertahan selama 6 hingga 30 bulan sahaja. 
Cinta ini muncul apabila budaya menggalakan orang bercinta. Contohnya apabila berjumpa dengan seseorang yang mempunyai ciri - ciri yang diingini dan apabila mengalami rangsangan fisiologi yang hebat (degupan jantung kuat, tidak dapat berfikir rasional) dengan kehadiran individu. 

Idealnya adalah apabila cinta berunsur keghairahan membawa kepada cinta belas kasihan yang mana dapat bertahan lama. Walaupun kita inginkan gabungan antara keselamatan dan kestabilan cinta berunsur belas kasihan dengan kehangatan cinta keghairahan namun Hatfield berpendapat ia adalah agak sukar untuk diperoleh. 

  • Triangular Theory of Love. 
Psikologis Robert Sternberg pula mencadangkan teori cinta tiga segi yang mencadangkan 3 komponen cinta: intimasi, keghairahan dan komitmen. Kombinasi berbeza ini akan menghasilkan jenis cinta yang berbeza.

Contohnya kombinasi intimasi dan komitmen akan menghasilkan cinta berunsur belas kasihan, manakala kombinasi keghairahan  dan intimasi akan menjurus kepada cinta berunsur keghairahan seperti yang telah dicadangkan oleh Hatfield. 

Menurut Sternberg, hubungan yang dibentuk berasaskan dua atau lebih elemen lebih bertahan lama berbanding dengan hubungan yang berasaskan satu komponen. Sternberg menambah satu lagi komponen iaitu consummate love untuk menerangkan tentang kombinasi ketiga-tiga komponen intimasi, keghairahan dan komitmen. Cinta jenis ini adalah jenis cinta yang paling kuat dan bertahan lama. Tetapi seperti mana yang dicadangkan oleh Hatfield, Sternberg juga bersetuju bahawa cinta jenis ini sukar diperoleh. 

Triangular Theory of Love.


  • The Color Wheel Model of Love
The Color Wheel Model of Love dicadangkan oleh John Lee, dalam tahun 1973, dalam bukunya bertajuk, The Colors of Love. Beliau membandingkan gaya cinta dengan warna. Oleh kerana terdapat 3 warna primer, maka Lee mencadangkan bahawa terdapat 3 gaya cinta primer. Beliau menamakannya sebagai (1) Eros, (2) Ludos, and (3) Storge. 

Berasaskan analogi warna, Lee seterusnya mencadangkan bahawa gaya cinta primer ini boleh dikombinasi untuk menghasilkan gaya cinta sekunder yang berbeza.

Gaya cinta yang dikemukakan oleh Lee adalah seperti berikut: 

3 gaya cinta primer: 

1. Eros - cinta romantis (ciri-ciri seks)
2. Ludos - cinta permainan (penting diri sendiri)
3. Storge - cinta kawan karib (persahabatan)

3 gaya cinta sekunder: 

1. Mania ( Eros + Ludos ) - cinta kepunyaan ( objek cinta sebagai hak milik )
2. Pragma ( Ludos + Storge ) - cinta logikal ( Cinta Realistik atau praktikal )
3. Agape ( Eros + Storge ) - cinta pengorbanan ( rela tanpa syarat )

Menurut kajian, cinta logikal berkemungkinan besar akan membawa ke gerbang perkahwinan. Manakala jenis-jenis cinta yang lain hanya akan merosakkan diri sendiri. Cinta romantis (ciri-ciri seks), cinta pengorbanan (rela tanpa syarat), cinta kepunyaan (objek cinta sebagai hak milik) dan cinta permainan (penting diri sendiri) membawa kepada kemusnahan. Cinta yang bermanfaat adalah hanya cinta kawan karib (persahabatan) dan cinta logikal (praktikal dan realistik). 

Sebab-sebab orang berkahwin.

-kita sudah tahu bahawa bukan semua cinta akan berakhir dengan perkahwinan. Begitu juga orang berkahwin kerana banyak sebab lain selain cinta. Ada yang berkahwin kerana mengikut suruhan ibu bapa. Ada juga kerana ingin tahu, mengelak daripada keseorangan, untuk mendapat kedudukan sosial atau semata-mata kerana mereka inginkan perubahan. Ada pula yang berkahwin kerana kecantikan fizikal, kecerdikan, simpati atau kasihan kerana individu itu kesunyian dan tidak berdaya. Tidak kurang juga yang berkahwin kerana pasangan mereka adalah orang baik, suci dan beriman. Ada juga yang berkahwin semata-mata inginkan teman atau memperoleh anak-anak yang akan mewarisi nama keluarga, anak-anak yang akan menjaga apabila mereka tua nanti. Malah di zaman ini ada yang berkahwin kerana inginkan harta, kedudukan, wang dan akhirnya untuk keseronokan. 

Jika mengikut pendapat ahli-ahli psikologi perkahwinan yang ideal adalah berasaskan hubungan spiritual, yang mana pasangan memenuhi ideal spiritual dengan sempurna. Perkahwinan memerlukan keharmonian kualiti mental, hubungan spiritual dan akhirnya keharmonian fizikal. Bagi ahli psikologi kesemua elemen ini perlu ada. Pada pendapat mereka rumah tangga gagal kerana tidak sesuai secara fizikal dan tidak harmoni dari segi fizikal. Bagi mereka kebanyakkan orang perlukan panduan bagaimana ingin menyesuaikan elemen-elemen fizikal, mental dan spiritual semasa memasuki ambang perkahwinan. Apa yang selalu berlaku adalah kehebatan cinta membutakan kebanyakan sehingga mereka tidak nampak keseriusan tanggungjawap dalam berumahtangga. 

Kesimpulan.

-Cinta memang perlu dalam perkahwinan. Tetapi yang diharuskan dalam Islam adalah cinta selepas kahwin bukannya sebelum kahwin. Namun pada hari ini cinta telah hilang signifikan spiritualnya kerana aspek material menguasai. Orang bercakap tentang cinta seolah-olah ia adalah realiti material tanpa melibatkan emosi dan dikawal oleh mereka. Tapi kita jangan lupa bahawa cinta adalah anugerah Allah dan ia mampu menjadi daya penggerak kepada manusia, sehinggakan boleh menghasilkan pelbagai jenis pengorbanan. Seperti mana ada orang berkata, lautan api sanggup direnangi demi kerana cinta. 


Asmawati Desa Dr., (2010, October 10). Adakah Cinta Akan Berakhir Dengan Perkahwinan?. Haluan, Edisi 3, 35–36.

* menarik. dan rasa ingin share. hehe.

Monday, November 22, 2010

Salam Idul Adha 1431 H.

بسم الله الرحمن الرحيم


sebelum tak sempat ucap esok. yang mana sah-sah la tak sempat. sampai-sampai je dah pagi raya. pastuh?ada masa lagi nak berblogging?? memang tak la. so,

  



...salam Idul-adha 1431 Hijriah.




subhanallah. indahnya. i'Allah. satu hari nanti. akan jejak kaki kat sini.



“Sesungguhnya Kami (Allah) telah memberi engkau (ya Muhammad) akan kebajikan yang banyak. Oleh itu dirikanlah solat kerana Tuhanmu ( pada Hari Raya Haji) dan sembelihlah (binatang) korbanmu (sebagai ibadah dan mensyukuri nikmat Tuhanmu).” (Surah al-Kauthar : ayat 1-2)



“ Tiap helai bulu (dari binatang yang dikorbankan) kamu akan mendapat satu kebaikan.” (Hadis riwayat Ahmad dan Ibnu Majah)





Sempena raya korban kali ni, i'Allah ada niat nak "korban" something for future's sake.korban apa dia?clu dia: melibatkan perasaan. Haa, dah dapat? haha. Apa-apa jelah yang korg pkir.


wsalam..


"Tidak akan berubah nasib sesuatu kaum, sehingga kaum itu sendiri yang mengubahnya"


*entry tertangguh.tulis mlm raya.mlm tu jgk la naik bus.kalut-kalut tulis.sempat save as draft only.xsempat nak publish.anyhow, i'm done. (^ ^)v

Monday, November 15, 2010

plan cuti.

بسم الله الرحمن الرحيم

objectives:
1.hafal doa-doa
2.hafal surah-surah lazim, tak lazim
3.improve pengetahuan fiqh, aqidah and related religious knowledge lain
4.improve bi
5.tlg umi, ayh
6.supaya adik-adik/family rasa comfort sentiasa
7.tengok-tengok, usha-usha, belek-belek sket subj sem depan [bg subj yg ada reference]


vision: 
1.strengthen inner and outer self as an excellent Muslim.
2.as well as reaching God's bless in the hereafter.
3.edinburgh's mission.


mission: 
1.try his best to work out everything to achieve the objectivity.
2.practice patience.
3.realization & concentration.
4.Allah's love.


-an eye of awaken-



InsyaAllah.

slamat bercuti.

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah..selesai sudah exam. bersyukur sangat2 sebab lega semua ni dah abis. buat sementara waktu ni la. habis je exam td. terus gerak g jusco. melepas kan tension la konon nya. tak de lah. cari sumthng utk wt balik kt adik2. klau xgerak salu bla lg kan. tgh pening sbnrnya ni. aha. tp tgk jelah apa yg blh tulis. stakat yg termampu. dh rsa nk mnulis sgt kan. apa xcukup ke tulis dlm exm td? haha. dh dh la exm. malas nk pkir. tp 2paper last mmg rsa blh jwp dgn baik. i'Allah la. apa2 pn tawakal jela. dh buat yg tebaek. bak kata iklan student representative council a.k.a src kt notice board block G ni, "Just do your best, let Allah decide the rest" I'Allah. everything will be fine. doa doa doa jelah. src. hm. oneday. i'Allah. anyway. mcm-mcm rsa nk cerita ni. nk start dari mna dlu ye? aish. lwat plak kang tdo nti. xpelah. kt rmh nti ssh dh nk on9. alang2 last day. kasi pening sket lg.wireless uia pn cam nak xnak je connect.
Ok. first thing first, nk dijadikan cte. exm td..i'Allah blh bwt. td paper Reflections on Prophetic History. psal sirah nabawiyyah gtu la. semua psal Prophet Muhammad s.a.w. psal knpa perlunya institusi Prophet ni, psal Prophet as a perfect role, Hijra, Jihad, Farewell Sermon, Munafiqun and Orientalist views psal Prophet. ni sdap blh explain sal subj ni sbb afal td la. ~~ beblk kpd cte exm td. first2 bace taget munafiqun, hijra, jihad, ngn farewell sermon. taget 4 tu je. study mcm nk xnk je. alasan hrini last day esk nk blk xleh pkai. pastu tgk tjuk Prophet as a role model, perfect role, chapter 4. pkir "dh afal 4 dh ni xkan xkna langsung kot" sbb final sblm2 ni tpic tu naik. kdg2 bkn blh kra. tpic yg dh naik blh naik lg. mcm paper poli aitu. nsb bureaucracy naik lg skali. fuh. Alhmdlh jgk utk yg tu. last2 before g exm, "xpelah tgk la sket psal apa perfect role ni apebnde". sempat la kjap. hfal2 point, buat nemonic ke apa dia pngil?yg afal hrup dpn2 je tu. haa. mmg sng nk ingt klau bwt camtu. dgn izin Allah. i'Allah. guess what? yg msk nye lpas tu tjuk tu. haha. mcm "Alhamdulillah lah sgt" dlm hati. ahah. 20markah kot~~ first question. pnjg gle kaw tulis. timing2. 2nd question. psal Madinan society, features of Islamic society kt Madinah. I have no idea. sbb xbca/taget yg tu. 20 marks jgk. tgl dlu. time is clocking. 3rd question. psal Orientalist. yg afalnya 4 td. tp Orientalist ni ada study tym first2 aitu. fuh. alhmdlh la point2 dia ingt lg. diaorg criticize based on person, mission, marriage and Qur'an. elaboration? ko elaborate la sendiri. malangnya, yg tu 10 makah je. 10 pn markah gak. sbb masa makan lama gle kt 1st question. so, yg soklan ni siap dlm 10 minit je. ke 15?xsure. timing mmg kna bajet. sbb 1soklan sptutnya 40min. mmg dh kra dah. bla dh tlebih tu pndai2 la cover blk. last skali bru wt soklan yg xbca tu. Madinan society. how Islamic features ni kan. perah otak la kjap. pkir point. haha. and lastly, came out with justice, Islam as a religion, unity, capable leader, and strong military force. lantak la. ada logic dah kot point2 tu. paling krg dpt 10/20 kan? i'Allah la. paling penting  jgn tgl soklan ksong. pedih. pedih. pengalaman mengajar erti kematangan. ko kna blaja dr byk silap dlu sblm bjya. tp yg jenis otak pndai tu lain la. apa2 jelah pandai. alhmdlh. kluar banquet tu. rsa mcm blh jwp je? he3. i'Allah. keluar je dewan. terus tringat. sblm exm tu ada msg syafiq, dak econs. "weh.abes exm jap g kta g Jusco.tggu kt bus stop terus la nti" mak ai, sblm exm bkn nk ingt exm. bkn apa. nak cari sumthng utk wt blk kt adik2 nti. ye ah. salu blk tgn ksong. yg adik2 nya tggu cam ank burung tggu mak dia bg mkn. mmg adk2 ak kecik2 lg pn. kna la kot ngn ank burung. tp xgerak trus gak. dlm 5.30 gtu bru grak kot. tggu2 bus kt bus stop ada la dlm 6 or 6 suku. syafiq dh siap tkr baju. rupanya dia kluar awl lagi exm td. klau jusco ak tringat stu bnde je. "big apple" yg aneh nya td. xbeli pn big apple kali ni. apatah lg msk ke dlm kedainya. even sgt3 obsess dgn big apple. kotak dia xyah nk ckp la. tp dh buang dh. klau tak jd collection kejadahnya kt dlm bilik ni. oleh kerana sbb [apa-apa jelah] nk mkn big mac sgt2. so, td hajat dah tecapai. bukak pose ngn big mac td. ye. sy berpuasa sunat hari ni. alhmdlh. berkat sket last paper hari ni. beblk psal kesah cari sumthng td. xthu nk beli apa utk adik2. tp prefer makanan la. xkan teddy lak. dorg tu kuat mkn. bnde2 alah teddy ni kjap je than. lpas tu ghaib. teddy dh g alam ghaib. teddy, teddy. beblk [lg skali?]. beli chocolate Berlys utk dorg. yg ada semua dlm satu. raisin ada, almond ada, hazelnut pn ada. kra ok la kan. lpas tu xthu nk beli apa dah. beli chocolate tu jela. pkir pnya pkir. aish. xthu la nk beli apa lg. rsa lebih krg je dgn bnde2 yg ada kt klantan ni. klantan lg advance kot. lpas tu bru g mkn big mac. and lpas mkn tu bru g solat. mcm biasa lah. surau mesti kecik lah, lorong sempit lah kt tempat2 mcm tu kan. terperasan before nk msk surau tu. ada sorg pmpuan comel gle. bpkaian sopan. xlabuh xsingkat sgt tdung dia, moderate. pinky habis. apa2 jelah. pandang xde nafsu. [ada. tp menafikan] skadar tertgk "Oh. anugerah Allah. ciptaan agung, manusia. subhanallah". abis smayang, ktaorg pn gerak balik. kjap je dok Jusco. skadar cari barang. apa yg nak beli. xde idea langsung apa nk beli utk adik2. haish. kecewakah dorg nti? otw balik tgh jalan tu. sje benti kt macik tu. ingt sje nk try kueh raya. dh dia kata free. hehe. dia ada jual kepek skali. 3 kepek rm 10. mcm xsdap ati asyk try. beli la kepek ngn dia rm10. walhal try stu je kueh raya dia. haha. knpa bru tpkir skg eh? haha. pelik, pelik. so, kta ada kepek utk adik2. haha. walhal maruku ngn tempeyek ke apa satu lg. bkn byk ke kt klate. aha aha. xpe lah sje beli. bg nmpk byk sket. settle. lg skali nk blk gmbk. kna nek tren dlu. trun putra. amik bus g uia. klau nk g jusco td. amek tren. trun wngsa maju. dr putra la. klau uia > putra. naik je bus. rm1. jimat. murah. ha'a. bru tringt otw nk g jusco. tym dlm tren. ada pmpuan pndang. ingt kn satu uia jgk ke. pandang blk. tp xknal. xthu la klau junior. tp mmg xknal. mlas la nk pandang blk lg skali. abis ilang apa yg afal prophetic td. byk pkir psal pmpuan. tgk aurat. blh mlemah kan ingtan. do you know that? so, elak kan anas. i'Allah. dh blk dh smpai uia. turun bus. tym 9 lebih2 gtu kot. uia sunyi gle. mungkin dek arini last day. wlaupn esk masih ada sbnrnya. tp xrmai dh org except foreigner2 yg xblk country dorg. beraya kt cni la jwpnya. dh smpai bilik. kudin, roomate. dh nk blk tganu. dh siap dh brg2 dia pack apa sume. mcm biasa la. blk ngn asSyiqoti dia. bdk irk kan. xpanggil la awek, gf2 ni. [asSyiqoti. mksdnya kekasih.sia2 je ak blaja level4 klau xthu mksd ayt ni slama ni] bus kudin kt greewud kul 9 ke 10 gtu la. klau kul 9 cam xlogic plak sbb ak rsa ak smpai dlm kul 8 ke 9 lebih? 9 xlebih xkrg kot. mna2 jelah. pening la nih. sempat la salam-salam. i'Allah jumpa balik dgn kudin nti sem depan. elok-elok din. slamat becuti..=) lpas tu kudin dh blk. tgl la ak ngn sypk je. sypk mahalah lain, Zubair, ak kt Ali. tp dia xterus blk bilik dia lpas blk dari jusco td. dia lpax bilik ak jap. online2, bkak facebook dlu. wireless uia lembap gle. walhal dah rmai yg blk ak ase. mungkin sbb office dh nk tutup kot. sempena cuti kan. tp asal lak ak dpt on9 ni? dpt on9 tp slow la. mungkin 2,3 ari lg xdpt la kot. habis tu foreigner yg xblk nk on9 kt mna nti? pndai2 la nk idup encik foreigner. lpas tu sypk blk. esk dia akn btolak blk Johor. bus kul 11. jgn risau pik. sempat lg nya packing. terima kasih sbb teman kan aku td. ak pn dh rsa ngantuk. pkir2. "ai..kna smayang dlu ni.jap g dh tetdo ssh lak nk bgun blk" selesai smayang tgh wirid2 tu. tetbe dgr senior gayut. aish. asal rsa jeles lak nih? lantak lah. who cares..~~  ha'a. ada sorg lg roomate. Bro Akmal. senior. 4th year. business admin. esk last day dia kat uia ni. ptg esk dia blk. ni sem last dia kot. dia dh habis blaja kt uia. dh blh keje dah. tnya dia. rsa mcm mna 4thn kt cni? dia kta, ntah la. rsa kjap je. betul. rmai yg kta gtu. nk nk bdk2 yg dh/akn grad. rsa kjap je 4thn. so, blaja la elok2. so, before tdo. rsa nk tulis apa yg blaku arini. there you go. wlaupn amik msa lma gle. sbb nk tulis sume bnde. tp xpelah. alang2. kt rmh nti xdpt nk on9 sgt dh. sekian. itu shja. dh ngantuk, pening gle. dari td lg. kul bpe dh ni. haa. 4? sah-sah  klau tdo skg lwt sbuh nti. tgk lah mcm mna. rsa nk baring2 kjap. 

Okla. esk nk balik dah. dgn berakhirnya last paper ptg td. yg mna jga mrupakan paper last utk final semester ini maka berakhir lah secara rasmi nya sem ni. slamat bercuti. jumpa lg sem dpn. i'Allah. jge dri semua. moga dlm lindungan Allah slalu. dan mendpat result yg cemerlang. ameen. i'Allah. 















slamat bercuti. haPpy hols.


*kelmarin tbe2 rsa nk kucup dahi isteri sgt2 dgn pnuh rsa tanggungjawap. knpa ya? buang tebiat agaknya. haha. i'Allah. =)

Wednesday, November 10, 2010

It's my policy. + a [theory]

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum w.b.t
mcm mna kah semua org? harap2nya baik2 belaka lah. i'Allah..dah lma xmnulis kt blog ni. skg bru ada gap sket. idea nk tulis mcm-mcm. tp kdg2 xsempat nk tulis. bla dh sempat. rsa mood nk tulis psal tjuk yg lpas2 tu pn ilang. so, just forget it..

I still got one more paper to go. reflections on prophetic history. blaja psal sejarah Nabi Muhammad s.a.w. sejak dia kecik sampai besar. challenges-challenges yang dia encountered apa semua. dan mcm-mcm lagi. exam subject ni ari last skali, 15 hb. then lpas hari tu. semua bdk2 uia ni akan becuti lah. 3weeks je kot. dgr kata uitm 2,3 bln? alah uia pn cuti pnjg jgk tp thn dpn la. best tu mmg la best. tp cuti lama2 naik boring jgk. klau keje kejap, dpt gaji tu lain la.

seriously, for me, mmg xleh lah cuti lama2 nih. bkn jenis rajin study ke apa. ntah la. boring kot kt rmh. xthu nk wt apa. byk je bnde yg bwt sbnrnya, anta ambik adik2 di sekolah, tlg umi kt rmh, dapur, ruang tamu, dlm rmh, luar rmh, kt rmh la senang ckp! kdg2 umi suh g bandor beli brg2 ke. mcm-mcm jgk la. tp most of the time rasa mcm byk goyang kaki jgk. aish. mmg xleh lah. lebih rela pg class blk class pg class blk class. sebok2 ngn class, sebok2 ngn uia, semua-semua lah psal class. rsa bertanggungjawap sket. aha. yelah. menimba ilmu kan. rsa tanggungjawap sket kt mak ayh..
bwt apa-apa pn menyeronok kan sbnrnya. just sama ada kita rsa seronok atau tak je. apa-apa pn tetap xska cuti pnjg2. bkn nk ckp psal cuti sbnrnya. sblm mlalut ke lain. baik ckp terus. 

sejak kecik-kecik dulu, tym sek rendah, naik sek men, mmg xpnah cple. and the time between aftr sek men smpai skg. ada certain2 event yg hampir nak cple. tp alhmdlh tak. pyah jgk rpanya nk maintain single ni ye? aha. klau ingt blk kecik2 dlu, sbb apa xpnah "gewe" ore klate kato. sbb, kecik2 dlu, family adalah sgt mlarang keras activity ber"gewe" ini. aha. especially, my mom la, umi. jadi, ktaorang adik bradik pn mcm, takut2.."eh, xleh ni.nti umi marah". haha. sgt mencuit hati bla teringt blk bnde2 mcm ni. =) tp sbetulnya tym tu tym sek, ktaorg adik bradik pn ada kesedaran sdri. tentang di mna pentingnya blaja tlebih dahulu, cinta kemudian. I don't know my sis love story. tp sis, slama knal dia ni, sejak kecik, membesar sama2, dia seorg yg obsess ngn keje dia, rajin, pandai. dia xpandai sgt rsanya tp hardworking. rajen la kan. bila rajen lama2 dia jadi pandai. bla kt rmh, umi mesti akan paksa dia bwt semua kerja. haha. yg mna akhirnya akan menyebabkan dia jadi tahu serba-serbi psal hal2 kat dapur. dan part ni, I am very proud of her. scara xlangsung, step by step dia dah melengkapkan diri dia utk menjadi seorng pmpuan yg akan bgelar isteri suatu hari nanti. you know, sometimes dia akan came out dengan masakan-masakan yang pelik-pelik. aha. daging apa ntah, daging masak special ke? lupa. thu mkn je. he3. paling suka daging yg dia masak tu. haa..ingt dah daging black pepper. style hidangan nak ala-ala hotel je kn. haish. =) then kdg2 dia pnah bwt sushi nasi. haha. xpnah mkn lg rsa nya. kempunan jgk nak try. he3. seriously, I really love her cooking. nok sapa standard umi dh tu. haha. tp masakan umi first la. he3.  kdg2 bla pikir, compare, my sis dengan gadis2 bandar yg kt lua sana [yg mna sesetghnya thu bcinta je keje]. she's better. bkn nak mrendah2kan gadis bandar ke apa. ada je gadis2 bandar yg reti semua tu pn. tp kesusahan yg dia alami tu,  xsama, lain, yg mna sbnrnya mematangkan dia, semua ilmu masak2, apa2 yg wanita ptut thu handle, alhmdlh la, so far my sis boleh. even, kdg2 dia blh jd terlalu obsess dgn Arashi dia tu. ahh. dia mmg dh keterlaluan pon klau sal arashi.  harap supaya suatu hari nanti, dia boleh dpt calon yang terbaik untuk dia ..insyaAllah ..I will pray for you sis. =) 

knpa dah mngarut smpai my sis dah ni? aha. you know, back to knpa xpnah cple dulu, my sis story. everything is related. yg mna kita harus hormati insan yang bernma perempuan. sbb tu bila nk berkawan dengan perempuan first thing first, what i'll do is, ikhlas kan hati. niat kena betul, xleh pikir kotor. sebab apa nak berkawan ngn dorg. hati kena ikhlas. that's my policy. supaya mereka rsa selesa bila berkawan dgn kita. klau niat xbetul. mesti something wrong will happen. ni, for me la. xthu la org lain. sbb tu salunya akan respect dorg sgt2, cuba utk membuatkan mereka rsa selesa berkawan, dan tidak sesekali sakiti hati mereka. sbb dorg ni sensitive gle. mna2 pmpuan pn. akan senstve. tipu la klau tak. tp klau betul tak. are you sure tht you are woman? begitu jgk klau ada pmpuan yg nk berkawan dgn kita. for me, xkira la klau perempuan tu buruk perangai macam mana skali pn, I always try to be sincere as possible as I can. dia sesuatu yang basic tu, sincerity. xingt dah, tp dulu tym kecik2, pnah tpkir mcm perasaan rasa nak jaga hati semua wanita. haha. tp mustahil la kan. perempuan kan ramai. so, basic just ikhlas kan hati. byk lagi policy-policy lain yg nk di cakapkan. tp tu jelah utk kali ni. policy keikhlasan berkawan dengan wanita/perempuan. so, cik perempuan, sy sgt ikhlas berkawan dgn anda. respect  awk sgt2. harap paham dan xsalah paham.

tahu tak betapa susah nya nak menjaga seorang adik perempuan? I guess, mcm tu jgk lah mcm mna nak jaga perempuan-perempuan, anak dara orang kat luar sana. wah. xde awek pn ak mcm phm je kn. dorg ni sgt2 complicated. perempuan = complicated. [theory]. now you know 1more thing about me. 1policy 1theory. 
complicated mcm mna pn, itulah yg unique nya mereka ni.



 Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibubapanya ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).



*syurga bawah tapak kaki Ibu kan. =) 

Friday, October 29, 2010

just mumbling

بسم الله الرحمن الرحيم


You know sometimes you just have weird people in your family, kinda problematic and always caused little-naughty-tinny-problem in your family cause of small matter. and that is me. the problematic me. i always a "problem cause" but not all. not a big problem. just in certain-certain  part of our family life. You know how big a responsibility can be, and the fact that you need to carry on burden on your shoulder alone as if you are the 1st in your family. I meant the oldest son in a family. Siblings, family, honour, the pride. Everything is under the shoulder of one person, a family hope, a me. The exact moment when you realize that you have to do something to solve all this matters is the exact moment you take an action. The question either you start working on it or not is another thing. You know sometimes you just got this kind of no concern attitude which is not suppose to be here, in yourself especially during crisis a.k.a crucial time [crisis and crucial are not the same but..whatever] . You realize it but then you can't do nothing [which is actually you know you can do but you just keep not doing that] , laziness. But then you will suddenly like wake up and say "Oh. I am late already!" and that is the moment you really-really wake up. consider yourself lucky if you still have time  and if not you still have time act. Just, don't waste time.


*smangat2. bru dpt msg kata-kata perangsang dr mak ayh td. he3

Thursday, October 28, 2010

Inspired

بسم الله الرحمن الرحيم

  
two things that inspired me right now..



video

Motivasi terbaik buat teman-teman dan adik-adik yang akan menduduki final Exam UIAM.

Fatimah Ab Razak adalah antara pelajar terbaik UIAM (dari Kuantan), mampu berbicara dalam 3 bahasa dengan baik, diberikan pengiktirafan untuk memberikan ucapan di dalam majlis Konvokesyen.

Tidakkah anda mempunyai cita-cita utk melakar sejarah yang sama seperti beliau ? Bayangkan jika Fatimah itu adalah anda dan ibuayah beliau yang menitiskan airmata bangga dengan pencapaian anak itu adalah ibubapa anda ?

CLEAR VISION is not about you can imagine what you want, but it's a matter how deep you FEEL that imagination

www.iskandarfateh.com
MA HSIHC





and the story of..







"graduation is not the end, it is only the beginning..",kak Fatimah.


*insyaAllah. smOga dpt jadi mcm dia jgk nti..ameen. nama ayah dah sama dah. hehe.


Tuesday, October 26, 2010

ketentuan Allah..

Lirik lagu drama Adamaya iaitu Yang Terindah - DakMie

Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan


Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah



Maaf jikaku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran


Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu


Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah


Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah
Adamaya.

بسم الله الرحمن الرحيم

salah satu sebab kenapa kalau boleh tak nak bercinta dengan orang yang dah pernah couple sebelum ni. pengajarannya jelas dalam cerita ni. di mana Maya masih lagi teringat-ingat kan/rasa sayang dengan  bekas kekasih dia, Dani. sedangkan dia dah ada/mempunyai seorang suami yang I guess terbaek la or  "ideal husband", iaitu Adam . Caring, bertanggungjawap, baik, apa lagi? Semuanya ada kat Adam lah. pandai masak algi kot. Seolah-olah dia (Maya) xreti bersyukur dengan apa yang dia ada. Namun, realitinya..bila seseorang tu dah ada suami, isteri..biasaannya dia akan focus kt family dia. Namun begitu, tak pelik kalau perkara-perkara macam ni terjadi juga dalam kehidupan seharian kita. just mintak jauh la bende-bende macam ni daripd terjadi, nauzubillah. sebab tu la perkahwinan ni bukan satu perkara yang main-main. nak kawin kena pilih betul-betul, pikir masak-masak dulu. kalau pilihan mak ayah pn ok tp at least kna la jgk thu sket psal future wife kta tu kan. kalau blh I want to be 1st in her life. tp rezki, jodoh dan maut tu di tangan Allah s.w.t. klau dah jodoh dgn org yang dah pnah couple pn nk bwt mcm mna kan. Just accept me as I am 1st in your heart. that's enough. anggap lah saya ni 1st di hati awk. bOley? haha. klau boleh [brpa byk klau blh ni?] sy nk jd 1st, awk pn nk jd 1st. haish. apalah penekanan sgt terhadap 1st love nih? apa2 pn destiny has been decided by Allah s.w.t. kena terima, redha dengan qado' & qada Allah. bersyukur. InsyaAllah, smoga berjumpa dengan seseorang yang Allah telah takdirkan. siapa-siapa sahaja lah. eish. tengah kalut-kalut nak final exam aku blh pkir bnde-bnde mcm ni lak kan. haha. heish. anas anas.. 


Goodluck!!








kot ye pn syg ex-bf tu.hargailah suami awk yg dpn mata tu..
syurgakan bwh tapak kaki suami.sejuk je mata tengok anak-anak..=)

wsalam 
and 
smOga semua yang ada final tu slamat menjawap exam dengan jayanya..insyaAllah.

*umi&ayh. doakan spya abe blh jwp exm dgn cemerlang. luv u mom! luv u dad! and luv u too!! ntah sape2 la wei! haha.

Monday, October 25, 2010

KTD di hati kami..♫

بسم الله الرحمن الرحيم

feeling a bit sad when looking at my friends pics. bdk-bdk Kolej Teknologi Darulnaim (KTD) dulu. esp. geng2 coursemate dulu electric&electronic engineering. dorg semua dah grad. grad baru-baru ni kot. dlm bln 10 jgk. sbb nak datang uia sangat2 quit KTD kan. apa pn sangat2 bersyukur kerana diperkenal kan oleh Allah s.w.t dgn korg semua. Alhamdulillah. dorg dah grad. tumpang gembira jgk. nak ucapkan tahniah kt dorg, one-by-one tapi rasa segan pulak. mungkin dorg dah xingt siapa anas kan. takpelah ucap kat sini.

Tahniah Kawan-kawan..


smOga korg akn berjaya dunia & akhirat..insyaAllah..=)

tak pernah lupakan korg sebenarnya. terutama skali Muaz B. Ali. you always on top in my bestfren list!
and I just want you guys to know that i am very proud to have you guys as my friends. Lagi skali, Tahniah!=)


apa2pn. xnk menyesal..

I will do my best here. INSYAALLAH!


*KTD merupakan college franchise UTM, KUIS, Dublin Business School, Griffith, Southampton, Winchester, UK. course-course yang ditawarkan adalah diploma dari UTM. utk tahu lebih lanjut click sini.

Monday, October 18, 2010

smiles and random thinking.

intuition to write.as long as you can't denied the feelings to eat the same goes with the feelings to write.you always think to write something on your blog its like every second you got the ideas.that's what happened today.while walking on the street [well, uia's roads some sort of "road way" lookin] i was thinking "Oh. I think I'm gonna blog about this. Oh and Oh. another idea came." Its like "wht the hell happend to you Anas??"..haish.
and here I am. Hye everyone! Assalamualaikum...

بسم الله الرحمن الرحيم


you know [of course you don't] today while walking, rushing for halaqah class which is already late [Oh.but just for 15minutes] and before i went to the class I was stray. after 3sems here including 1short semester can you claim yourself still not familiar with this place? No. I don't mean that kind of stray la. act, I am not pretty sure whether my halaqah class was in the mosque or in the class. so, I was lookin for my halaqah class, firstly at the mosque. because this week it suppose to be in the mosque. but act it was in the class. last week also in the class but why this week as well? maybe because the lecturer want to finish the syllabus. well, that's not what I am going to tell you. when I was searching for my class, as usual the class will be at the level 4 in the mosque. when I opened the door I was surprised by a "bunch" of smiles of peoples. who are they? they all my friends. but in another section of halaqah.you know, that smiles remind me of how grateful i am to have them as my friends.

and 

the second is random thinking of me. because this posting was postponed before so I a bit lost the exact feelings that time. that random thinking feelings. I saw many girls during my way back to mahalah so to think while walking is not something weird. moreover, you have Aql to think right. that's the best gift from Allah s.w.t. I was thinking about spouse. haha. as I said before, I saw many girls. so, its like "hey, I don't think that I need to find one right now, look...girls are everywhere. and I think I will get one someday, InsyaAllah. so, I walked with happy and confident that day. haha." You know, so it is no need to rush for something like this. who is she or he already decided by Allah s.w.t. most of the couple right now in my point of view I don't think that they are seriously enough with their relationship. Its more likely to have someone to be with at the current time and not for the sake of marriage. Playful and how Naughty you guys huh? haha. 

Mak Ayah mesti kecewa kalau tak belajar betul-betul..=)

*tringat plak ada perempuan pandang dia dlm bank Muamalat aitu.pandang skali xpe.ni lebey!hai.bikin neves aja.tp dia lawa jgk. haha

Wednesday, October 6, 2010

getting used to it.

بسم الله الرحمن الرحيم

lama-lama rasa mcm dah biasa hidup mcm ni. kerja, kelas dan semuanya [yang mana ada sesetengahnya harus dibiarkan confidential]. how to describe my feelings right now? ntah la. i don't know. rasa ada sedikit sedih. haha. whatever it is. that's how we are getting strong and stronger. right? Nope. you are wrong. I don't easily surrender to "hard time" circumstances. As time files, you are building concrete reasons to stand. "waves" of life really can shake your spirit "boat." Thinking. that's the key. find solution. Anas Razak please be spirited. Don't lose hope. Never give up. Maximizing efforts, du'a and everything. Trust the ability. Celik. Sedar. Focus.


Kadang-kadang terpikir juga sampai bila semua ni akan berakhir? xlama dah kot...


.
..
....
......
........
..........
............
....don't..
................
..................
....................
......................
...worry............
..........................
............................
..............................
.....................you.....
..................................
....................................
......................................
........................................
....always...........................
............................................
......................be....................
................................................
..................................................
.....................................here.......
..........._....._.................................
.........i.....v.......i...............................
............i.........i...................................
.................v.........................................
..............................................................
................................................................
....dedicated to trOublEmaKer..................




.:: Sorry for ignoring you people. Jumpa lagi =) ::.

Thursday, September 30, 2010

believe.

بسم الله الرحمن الرحيم

you know life isn't as easy as we thought.there's hindrances that we need to overcome. I do believe in myself that I have the capability to achieve dreams that I want. It is just the matter of time and how I should be consistent and persist towards maintaining efforts, dua' and parents bless. yes. it is true. sometimes, you might feel lazy, morally down or sorta giving up. but. hey. wait. you got to show something to them. time is still on. people keep criticizing you as they don't know how far has you had been going through this life, what had you facing everyday, and what you can do actually. they don't know. and like always. always judging people through appearance. through what they saw outside. not inner. they are the real failure. you gotta believe in yourself, be confident, ambitiously strike the future. remember people's hope and never disappoint them. never ever fail to put smile on their face and make them happy eternity. you got to be kidding when you say "Oh. I can't do this. its too difficult" because you actually know what you can do is more than that. we might not have the superpower like superman but you do got super-thinking. exactly, the way you think positively will lead to unstoppable machine-hardworking-gun. shoot the tunnel-tunnel of laziness. aim reasons of failure. and Bang! there you go a bullet of success. you can't hope for magic cause you yourself already a magic.
“Magic is believing in yourself, if you can do that, you can make anything happen.” ~Johann Wolfgang Von Goethe

It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.
~ Albert Einstein 


Destiny is no matter of chance. It is a matter of choice. It is not a thing to be waited for, it is a thing to be achieved.~William Jennings Bryan


In the province of the mind, what one believes to be true either is true or becomes true.~John Lilly


Readers are plentiful; thinkers are rare. ~Harriet Martineau


Life is a risk. ~Diane Von Furstenberg


The best way to predict the future is to invent it.~Alan Kay


Wisdom doesn't automatically come with old age. Nothing does - except wrinkles. It's true, some wines improve with age. But only if the grapes were good in the first place.
~Abigail Van Buren


If youth only knew: if age only could. ~Henri Estienne


put all the positive things into one's mind. and InshaAllah. you will be rewarded. escaping the shadow of failure, grasping success?i am in.

A failure never fail to try. ~ Anas Razak.